Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
  • Barwniki
  • Terapia mikrobiologiczna
zapisz się do newslettera

Google translator

Polish English French German Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Spanish Swedish Ukrainian

Wpływ składników diety na rozwój ADHD u dzieci w polskich badaniach

W większości przypadków u dzieci z ADHD przyczyna choroby nie jest dokładnie znana, a jej etiologia jest wieloczynnikowa. Konwencjonalne leczenie opiera się na połączeniu psychoterapii i farmakoterapii. Farmakoterapia ma wysoką skuteczność w leczeniu ADHD, ale wiąże się to często z niepożądanymi skutkami ubocznymi takimi jak: utrata apetytu i masy ciała, zahamowanie wzrostu, bóle brzucha, bóle głowy, zaburzenia snu i podwyższone ciśnienie krwi. W ostatnich latach wiele uwagi poświęcono kwestii odpowiedniej diety w tej chorobie, zwłaszcza gdy standardowe leczenie farmakologiczne nie jest skuteczne.

Zarówno dieta w ciąży i matki karmiącej , jak i dziecka, mogą mieć wpływ na rozwój i pogłębienie hiperkinetycznego zespołu. Istnieje wiele dowodów na to, że jest on związany ze sposobem odżywiania. Przewlekłe niedobory niektórych minerałów, takich jak cynk, żelazo, magnez i jod i niewystarczające spożycie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może mieć znaczący wpływ na rozwój i pogłębienie objawów ADHD u dzieci. Kluczową rolę w diecie kobiet ciężarnych i karmiących, jak i Dziecka są wielonienasycone kwasy omega-3, głównie DHA, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Przewlekły ich niedobór może przyczynić się do zwiększenia ryzyka ADHD u dzieci. Autorzy kilku badań wykazali również pozytywny wpływ eliminacji produktów spożywczych zawierających syntetyczne dodatki do żywności, takich jak sztuczne barwniki spożywcze i konserwanty na zachowanie dzieci z ADHD. Korzystne efekty przyniosła także eliminacja produktów spożywczych, które są bogate w salicylany. Stwierdzono, że spożycie produktów spożywczych o niskim wskaźniku glikemicznym pomaga zmniejszyć objawy u pewnych nadpobudliwych dzieci. Zapewnienie odpowiedniej podaży składników odżywczych i minerałów i eliminacja niektórych produktów spożywczych z diety jest szczególnie ważne w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Autorzy poruszają kwestie dotyczące roli diety w leczeniu dzieci z rozpoznanym ADHD i znaczenie niedoborów niektórych minerałów i długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w ciąży i u dzieci. Istnieje potrzeba dalszych badań w tej dziedzinie, w celu oceny potencjalnej skuteczności diety w leczeniu objawów ADHD.

Rocz Panstw Zakl Hig. 2012;63(2):127-34.
autorzy:Konikowska K, Regulska-Ilow B, Rózańska D.
Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Poland.

cały artykuł  tłumaczenie: Dr Anna Romaniuk