Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
  • Barwniki
  • Terapia mikrobiologiczna
zapisz się do newslettera

Google translator

Polish English French German Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Spanish Swedish Ukrainian

Etap pierwszy

Polega na wycofaniu z diety wszystkich składników : sztucznych barwników, aromatów, konserwantów, aspartamu, aspiryny i salicylanów zarówno sztucznych, jak i tych naturalnych.

 

W pierwszym etapie należy wycofać z diety następujące owoce i warzywa zawierające  salicylany:

  • migdały
  • porzeczki i wszystkie jagodowe
  • jabłka (również cydr i ocet jabłkowy)
  • winogrona i rodzynki (również wino i ocet winny)
  • owoce dzikiej róży
  • nektarynki
  • morele
  • brzoskwinie
  • pomarańcze
  • mandarynki
  • śliwki
  • wiśnie
  • goździki  
  • papryka, papryka chili,  cayenne,
  • ogórki,  pikle
  • pomidory
  • kawa
  • herbaty wszystkie ( czarne, zielone, owocowe)

Salicylany znajdują  się w wielu lekach i ziołach. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj >>

 

Lista owoców dozwolonych w Etapie pierwszym

 

  • awocado
  • mango
  • grejfruty
  • banany
  • papaya
  • guawa
  • gruszki
  • melon
  • ananas
  • kiwi
  • kokos
  • daktyle
  • limonki
  • figi
  • arbuz
  • cytryny

Lista warzyw dozwolonych w Etapie pierwszym

 

  • kiełki lucerny
  • kukurydza
  • dynia
  • karczochy
  • bakłażan
  • rzodkiewki
  • szparagi
  • jarmuż
  • rabarbar
  • pędy bambusa
  • kalarepa
  • brukiew
  • fasola (wszystkie rodzaje)

 

  • soczewica
  • szpinak
  • buraki
  • grzyby
  • dynia
  • brokuły
  • gorczyca
  • bataty
  • brukselka
  • róża chińska
  • rzepa
  • kapusta
  •  ziemniaki
  • oliwki

 

  • rzepa
  • marchew
  • cebula
  • kasztany wodne
  • kalafior
  • pietruszka
  • rukiew wodna
  • seler
  • pasternak
  • cukinia
    kiełki fasoli

 

 

Przed przystąpieniem do Etapu pierwszego należy wypełnić poniższy formularz oceniający kondycję psycho-fizyczną  dziecka lub osoby wprowadzającej dietę Feingolda. Ocenę należy powtórzyć po 4 tygodniach i 6 miesiącach.


 

 

symptomy

przed

po 4tyg

po 6mc

 

czas koncentracji

  • niecierpliwość
  • rozproszona uwaga
  • zaniechanie realizacji projektów
  • niezdolność do wysłuchania całej historii
  • niemożność  śledzenia kierunku

 

neuro-mięśniowe zaangażowanie

  • podatność na wypadki
  • słaba koordynacja mięśniowa
  • słaba koordynacja  wzrokowo-ruchowej
  • trudność  w pisaniu i rysowania
  • dysleksja / problemy z czytaniem
  • trudności w mówieniu / opóźnienia
  • trudności w  zabawach i aktywnościach  sportowych
  • oczopląs, zez
  • tiki
  • napady - niektóre formy

 

zaburzenia percepcji i poznawcze

  • problemy przetwarzania słuchowego
  • problemy wzrokowe przetwarzania
  • trudności w zrozumieniu i pamięci krótkotrwałej
  • zaburzenia orientacji przestrzennej (góra-dół, prawo-lewo)
  • trudności w rozwiązywaniu prostych problemów matematycznych
  • trudności w zrozumieniu znaczenia słów

zaburzenia snu

  • trudności z pójściem do łóżka
  • trudności z zasypianiem
  • budzenie się w nocy
  • koszmary nocne

 

częste  dolegliwości fizyczne

  • infekcje ucha
  • astma
  • moczenie nocne
  • moczenie w dzień
  • bóle brzucha
  • bóle głowy, migreny
  • pokrzywka lub wysypka
  • ból nogi
  • zaparcia
  • biegunki
  • przekrwienia