Nazwa tej diety pochodzi od skrótu: Free of Additives, Low in Salicylates, Amines and Flavour Enhancers. Początkowo była stosowana u dzieci z ADHD ale okazało się, że na również zastosowanie w leczeniu wielu innych objawów. Jest to dieta jeszcze bardziej rygorystyczna w porównaniu do diety Feingolda.
Autorką nazwy FAILSAFE jest alergolog z Prince Alfred Hospital w Australii. Dieta jest stosowana przy wrażliwości zarówno na naturalne jak i sztuczne aromaty, barwniki i konserwanty znajdujące się w żywności.
Wrażliwość na działanie chemikaliów żywnościowych zależy od dawki i przypomina bardziej skutki uboczne działania leków niż alergie o podłożu immunologicznym. Różni ludzie mają różne poziomy tolerancji na salicylany, aminy biogenne, glutaminian, siarczyny, barwniki i inne dodatki. Objawy nietolerancji występują, gdy poziom tolerancji danej osoby na któryś czynnik jest przekroczony .
Objawy spowodowane przez substancje chemiczne w żywności przypominają alergie i mogą być bardzo mylące, co utrudnia znalezienie prawdziwej przyczyny dolegliwości. Nietolerancje na składniki chemiczne w żywności są bardziej powszechne niż prawdziwe alergie, brak wiedzy na temat tego zespołu objawów sprawia, że są rzadko właściwie rozumiane przez laika lub lekarza.
Dieta FAILSAFE wyklucza produkty produkty spożywcze o silnym smaku i zapachu ale również środki chemiczne tak zwane środowiskowe o silnym zapachu. Są to:
- Dodatki do żywności, w tym około pięćdziesięciu kolorów (jak tartrazyna czy żółcień), aromaty, konserwanty i przeciwutleniacze ( siarczyny, azotany, benzoesany , sorbinian, parabeny) .
- Salicylany ( kwas acetylosalicylowy ) oraz polifenole znaleziono w wielu owocach i warzywach, a także w syntetycznych niesteroidowe leki przeciwzapalne NLPZ i inhibitory COX II.
- Neuroprzekaźniki : wolny glutaminian sodu (MSG ) i aminy biogenne ( histamina, serotonina, dopamina , fenyloetyloamina, tyramina i inne) znajdowane w mięsie i fermentowanych produktach spożywczych , takich jak sery czy wędzone wędliny.
- Chemikalia środowiskowe i silne zapachy, takie jak perfumy, większości kosmetyków handlowych, papierów toaletowych, chusteczek, past do zębów. Szczególnie olejkami miętowymi i mentolowymi.
- Niektóre leki farmaceutyczne, w tym aspiryna, niesteroidowe leki przeciwzapalne, w tym np. ibuprofen , a także metylo-salicylany występujące w lekach obkurczających i kremach przeciwzapalnych.
Pełna lista objawów wywoływanych przez spożywanie powyższych składników jest bardzo długa i przypomina objawy chorób współczesnych o nieznanej etiologii. Są to między innymi:
ADD / ADHD, autyzm, zespół Aspergera, reaktywna hipoglikemia, fibromialgia i zespół przewlekłego zmęczenia, drażliwość i zaburzenia emocjonalne, takie jak choroba afektywna dwubiegunowa, przewlekłe bóle pleców, migreny i bóle zatok, choroby przewodu pokarmowego w tym refluks przełyku i IBS, ból ucha i szum w uszach, wysypki skórne, wypryski oraz pokrzywka, zespół niespokojnych nóg, choroby tarczycy, kołatanie serca, problemy ze snem, padaczka. Salicylany i aminy biogenne mogą również odgrywać rolę w patogenezie niektórych przypadków celiakii ( choroba trzewna).
źródło: www.failsafediet.com