Żółcień chinolinowa (quinoline yellow ) – organiczny związek chemiczny, zielonkawożółty, głównie wytwarzany syntetycznie, ale może też pochodzić od zwierząt.


Stosowany jako barwnik spożywczy o symbolu E104. Dopuszczalne dzienne spożycie decyzją ESFA (European Food Safety Authority) od 23 września 2009 wynosi 0,5 mg/kg masy ( wcześniejsze dopuszczalne spożycie to 10mg/kg).   Barwniki spożywcze w tym żółcień chinolinowa wpływają na podwyższenie wchłaniania metali ciężkich np. aluminium.
Żółcień chinolinowa może działać jako czynnik wyzwalający histaminę. Przyczynia się do genotoksyczności. Może powodować: astmę, pokrzywkę, wysypkę, zaczerwienienie (stan zapalny) skóry, nadpobudliwość, nieżyt nosa. Powinny jej unikać osoby uczulone na salicylany w szczególności dzieci cierpiące na ADHD.
Używana jest jako barwnik do lodów, napojów gazowanych, galaretek i cukierków na kaszel. W kosmetyce m.in. w tatuażach, szminkach, do produkcji mydła, pasty do zębów, środków do pielęgnacji włosów, wód kolońskich.