Poniżej przedstawiamy wyniki ocen zachowania dzieci autystycznych jakich dokonali ich rodzice po wprowadzeniu różnego rodzaju diet. Badanie przeprowadzono na zlecenie Instytutu Badań Autyzmu w 2009 roku - Autism Research Institute , 4182 Adams Avenue San Diego, CA 92116

 

Rodzice dzieci autystycznych stanowią ogromny i ważny rezerwuar informacji na temat korzyści i działań niepożądanych wielu leków i interwencji, które zostały wypróbowane u ich dzieci. Od 1967 r. Instytut Badań Autyzmu zbiera oceny rodziców co do przydatności wielu interwencji zarówno medyczny, biologicznych i dietetycznych wykorzystywanych w leczeniu dzieci autystycznych.
Poniższe dane zostały zebrane z kwestionariuszy ponad 27.000 rodziców.

 Ocena skuteczności stosowania różnego rodzaju diet w leczeniu autyzmu.

rodzaj diety

pogorszenie bez efektu polepszenie ilość dzieci
         
Dieta przeciwgrzybicza 3% 39% 58% 1141
Dieta Feingolda 2% 40% 58% 1041
Dieta bez glutenu i kazeiny 3% 28% 69% 3593
Dieta niskoszczawianowa 7% 43% 50% 164
Dieta bez czekolady 2% 46% 52% 2264
Dieta bezjajeczna 2% 53% 45% 1658
Dieta bez kazeinowa 2% 44% 55% 6950
Dieta bezcukrowa 2% 46% 52% 4589
Dieta bez pszenicy 2% 43% 55% 4340
Dieta rotacyjna 2% 43% 55% 1097
Dieta specyficznych węglowodanów 7% 22% 71% 537

źródło: www.feingold.org