Poniżej przedstawiamy wyniki ocen zachowania dzieci autystycznych jakich dokonali ich rodzice po wprowadzeniu różnego rodzaju diet. Badanie przeprowadzono na zlecenie Instytutu Badań Autyzmu w 2009 roku - Autism Research Institute , 4182 Adams Avenue San Diego, CA 92116
Rodzice dzieci autystycznych stanowią ogromny i ważny rezerwuar informacji na temat korzyści i działań niepożądanych wielu leków i interwencji, które zostały wypróbowane u ich dzieci. Od 1967 r. Instytut Badań Autyzmu zbiera oceny rodziców co do przydatności wielu interwencji zarówno medyczny, biologicznych i dietetycznych wykorzystywanych w leczeniu dzieci autystycznych.
Poniższe dane zostały zebrane z kwestionariuszy ponad 27.000 rodziców.
Ocena skuteczności stosowania różnego rodzaju diet w leczeniu autyzmu.
rodzaj diety |
pogorszenie | bez efektu | polepszenie | ilość dzieci |
Dieta przeciwgrzybicza | 3% | 39% | 58% | 1141 |
Dieta Feingolda | 2% | 40% | 58% | 1041 |
Dieta bez glutenu i kazeiny | 3% | 28% | 69% | 3593 |
Dieta niskoszczawianowa | 7% | 43% | 50% | 164 |
Dieta bez czekolady | 2% | 46% | 52% | 2264 |
Dieta bezjajeczna | 2% | 53% | 45% | 1658 |
Dieta bez kazeinowa | 2% | 44% | 55% | 6950 |
Dieta bezcukrowa | 2% | 46% | 52% | 4589 |
Dieta bez pszenicy | 2% | 43% | 55% | 4340 |
Dieta rotacyjna | 2% | 43% | 55% | 1097 |
Dieta specyficznych węglowodanów | 7% | 22% | 71% | 537 |
źródło: www.feingold.org