Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
  • Barwniki
  • Terapia mikrobiologiczna
day1pic1.jpg
zapisz się do newslettera

Google translator

Polish English French German Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Spanish Swedish Ukrainian

home

 

Twoje dziecko potrzebuje pomocy!

 

Dieta Feingolda może być rozwiązaniem

dla

 Dzieci i dorosłych z

ADHD- zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi 

ASD - spektrum autyzmu
 
PDD - rozległe zaburzenia rozwoju

Jak również dla osób nadwrażliwych na salicylany

  


Wybitny amerykański alergolog dziecięcy Benjamin F. Feingold w latach siedemdziesiątych XX wieku, wysunął hipotezę, że pewne substancje chemiczne, zarówno występujące naturalnie, jak i sztucznie dodawane do żywności - mogą mieć wpływ na funkcjonowanie mózgu u niektórych dzieci co w efekcie prowadzi do nadpobudliwości dziś diagnozowanej jako ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi) . Jego hipoteza poparta szeroko zakrojonymi badaniami była podstawą do opracowania diety Feingolda, która jest promowana od ponad 40 lat przez Amerykańskie Stowarzyszenia Feingolda. Stowarzyszenia Feingolda jest pozarządową organizacją non-profit. Program Żywnościowy Feingolda jest , z pewnymi modyfikacjami, podstawą naszej pracy z dziećmi nadpobudliwymi. W ostatnich latach Dieta Feingolda znalazła również zastosowanie u dzieci, u których zdiagnozowano ASD ( spektrum autyzmu).

Od odkrycia nieżyjącego już dr Feingolda, nastąpiło wiele zmian, w zakresie produkcji żywności i medycyny. Część z tych zmian niestety ma znaczący negatywny wpływ na zdrowie naszych dzieci. Nastąpił ogromny wzrost produkcji żywności co wymusiło konieczność dłuższego jej przechowywania. Wzrost konkurencyjności na rynku spożywczym wymusił również polepszanie smaku i kolorystyki produktów spożywczych. Konsekwencją był wzrost wykorzystywania chemicznych dodatków do żywności, z których niektóre okazały się być niekorzystne dla wielu dzieci. Niektóre z większych firm spożywczych starają się dostosować do tego problemu i podejmują działania w celu ograniczenia lub wyeliminowania całkowicie sztucznych dodatków z żywności, zwłaszcza tej spożywanej przez dzieci.  Niektóre wytyczne co do zawartości dodatków żywności są przedstawiane w postaci liczb E, która jest obowiązkową formą dodatkowego etykietowania żywności. Koronnym przykładem jest powszechnie stosowany wzmacniacz smaku glutaminian sodu (MSG) oznaczany numerem E621. Niestety nie wszyscy producenci stosują się do tych wytycznych. A konsumenci nie czytają etykiet. 


Nie wszystkie "podejrzane" szkodliwe składniki są dziełem człowieka. Istnieje szereg naturalnie występujących substancji (niektóre stosowane w środkach spożywczych), na które wiele dzieci reaguje niekorzystnie. Jedną z takich naturalnie występujących substancji chemicznych, na którą dzieci reagują nadpobudliwością jest salicylan występuje on naturalnie w wielu owocach i niektórych warzywach.

Dieta Feingolda polega na unikaniu niektórych pokarmów i napojów, a także środków czyszczących i kosmetycznych zawierających sztuczne bądź naturalne środki wywołujące nadpobudliwość.