-
Szczegóły
-
Odsłony: 32410
Strona 1 z 2
Polega na wycofaniu z diety wszystkich składników : sztucznych barwników, aromatów, konserwantów, aspartamu, aspiryny i salicylanów zarówno sztucznych, jak i tych naturalnych.
W pierwszym etapie należy wycofać z diety następujące owoce i warzywa zawierające salicylany:
- migdały
- porzeczki i wszystkie jagodowe
- jabłka (również cydr i ocet jabłkowy)
- winogrona i rodzynki (również wino i ocet winny)
- owoce dzikiej róży
- nektarynki
- morele
- brzoskwinie
- pomarańcze
|
- mandarynki
- śliwki
- wiśnie
- goździki
- papryka, papryka chili, cayenne,
- ogórki, pikle
- pomidory
- kawa
- herbaty wszystkie ( czarne, zielone, owocowe)
|
Salicylany znajdują się w wielu lekach i ziołach. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj >>
Lista owoców dozwolonych w Etapie pierwszym
- awocado
- mango
- grejfruty
- banany
- papaya
- guawa
- gruszki
- melon
|
- ananas
- kiwi
- kokos
- daktyle
- limonki
- figi
- arbuz
- cytryny
|
Lista warzyw dozwolonych w Etapie pierwszym
- kiełki lucerny
- kukurydza
- dynia
- karczochy
- bakłażan
- rzodkiewki
- szparagi
- jarmuż
- rabarbar
- pędy bambusa
- kalarepa
- brukiew
- fasola (wszystkie rodzaje)
|
- soczewica
- szpinak
- buraki
- grzyby
- dynia
- brokuły
- gorczyca
- bataty
- brukselka
- róża chińska
- rzepa
- kapusta
- ziemniaki
- oliwki
|
- rzepa
- marchew
- cebula
- kasztany wodne
- kalafior
- pietruszka
- rukiew wodna
- seler
- pasternak
- cukinia
kiełki fasoli
|
Przed przystąpieniem do Etapu pierwszego należy wypełnić poniższy formularz oceniający kondycję psycho-fizyczną dziecka lub osoby wprowadzającej dietę Feingolda. Ocenę należy powtórzyć po 4 tygodniach i 6 miesiącach.